top of page

Fot i bakken med Kniv & Gaffel

Fot i bakken er en intervjuserie, eller statusrapport-serie, om hva banda her på Rohdos Records driver med og hvordan ståa er. Det er ikke noe krav om å være hyperaktuell med noe. Denne teksten nytes best med litt deilig Kniv & Gaffel i bakgrunnen mens man leser. God fornøyelse!


Dere har akkurat gitt ut singel. Den har litt nytt sound. Fortell om den nye retningen, låta, og om denne er representativ for Kniv & gaffel den neste tiden.


Honnypuff er en låt vi har hatt på lur i flere år. Første versjonen kan nok dateres tilbake til 2020. Da var sounden helt annerledes, litt mer i mer i Rock ’N’ roll verden, mens teksten hadde begynt å finne sin form. Bass-line-viben kom vell ut av at vi oppdaget Yorkshire Rap-kollektivet Bad Boy Chiller Crew. Vi ble rett og slett inspirert av at låtene deres hadde så utrolig høy fart, «sassyness» og sprett. I tillegg har Hans-Ole alltid vært veldig glad i elektronika, og Julia fikk plutselig et kall om å begynne å rappe - eller «melde» - som hun liker å kalle det, og da var det gjort. Selve melodien i refrenget er en gammel idé Hans-Ole og K&G´s keyboardist, Andreas Reite, hadde i 2012(!!!) som aldri helt fant sin plass i verden. Julia insisterte derfor på å ta den inn i varmen, og nå lever melodien i beste velgående inni Honnypuff sammen med fløyter og bassynther. 


Rent retningsmessing så tenker vi at hver låt har sin egen personlighet. De er som små rabbagasser som trenger å bli sett for den sjangeren den er. KNIV & GAFFEL vil gjerne være alt mulig, litt som DITTO - shapeshifter pokémonen - sjangerløs men likevel seg sjæl på sitt vis.  Poeng er, nei, Honnypuff kommer nok ikke til å definere vår retning i så stor grad, selv om vi koser oss i elektronika-universet for øyeblikket. Vi går dit veien og inspirasjonen tar oss. Fortell litt om prosessen, Hvordan jobber dere frem låter? Hvem gjør hva? Hvordan starter en låt, og tenkes enkeltlåter som en del av et større konsept? 


Noen ganger flyter låtene ut av underbevistheten lett som en plett. Den skriver seg selv nærmest og lager svært lite motstand. Andre ganger må vi ta syv-åtte runder før vi blir fornøyde. Hver eneste låt har sin egen tid, rytme og grad av utfordringer. Hvem som gjør hva varierer også litt, men når vi jobber i studio sitter som regel Hans-Ole bak spakene, mens Julia skriver tekst og kaster ut forslag og meninger i hytt og pine. Vi tenker at KNIV & GAFFEL ikke bare er musikken, det er også energien, det visuelle og det håpefulle underliggende budskapet. Alt vi gjør henger sammen på en eller anne måte. Det skal også sies at vi har store planer og ambisjoner for fremtiden. I tillegg til å lage vår første EP og debutalbum, så er tanken å ta et steg inn i teaterverden. Mer storartet kan det neste ikke bli. 

Fortell om de ulike live-versjonene deres. Hva ønsker dere at folk skal forbinde med Kniv & Gaffel? (Dere to, band, tekstene, noe annet)


Vi har vært så heldige å få ha en konsertserie på Teaterkjeller´n i høst, som ga oss mulighet til å utforske og utvikle greia vår. Alt fra å kombinere en KNIV & GAFFEL konsert med det verdensberømte spillet BINGO, til å spille en helt akustisk konsert med gitar, cello og tekster som binder det hele sammen. Vi har også en klubb-versjon av settet med trommemaskin og synther, samt en Jule-edition med bjelleklang og lucia-krone. Vi håper at folk forbinder KNIV & GAFFEL med et lite space i en overveldende altoppslukende hverdag hvor man kan legge alle store tanker til side, og bare være en del av noe stemningsfylt og lættis. Dere har jo en del blodfans. Vet dere hvordan de har oppdaga dere? Hva vil dere si til P3 og Spotify, som hittil ikke har fulgt med så mye man kunne håpe?


Vi har sakte men sikkert jobbet oss opp en liten gruppe mennesker som følger med, kommer på konsertere og streamer musikken vår. Det setter vi helt enormt stor pris på ❤️ Noen har oppdaget oss via streaming, via venner og kjente, gjennom plakater vi har hengt opp overalt i byen i forbindelse med singel-slipp(JA, PLAKATER FUNGERER) og gjennom at vi har varmet opp for andre artister. 


Ja, hva vil man si til P3 og Spotify. FUCK THE SYSTEM. Neida. Det er jo mye snakk om det å «være i vinden», spille spillet for å ha alle øyne og ører på seg. Spill kan være gøy det, men hvem vil spille spill til alle døgnets tider? Vi vil jo først også fremst bare gjøre greia vår. Kanskje vi må ansette en slags «Letherman» person som kan spille spillet for oss? Det kan jo hende at vi også ikke har så lyst til å være i vinden, men at vi vil være mer som magma. Vi er inni kjernen og varmer det norske folk uten at de tenker så mye på det, og plutselig en dag kommer vulkanutbruddet overraskende på alle. Og man vet jo hva som skjer da. Da er K&G både i vinden, men også i fast og glødende masse på jordens overflate. Kanskje K&G blir skrevet inn i historiebøkene sånn som POMPEII, byen som brutalt ble gravlagt av et vulkanutbrudd, men som nå ligger som et minne fra oldtiden. Mye kan skje, men vi er motivert til å gå alle trinna og det føles bra. It’s a long way to the top if u wanna rock and roll. At P3 og Spotify ikke er på ball er jo synd det, men den tid kommer. BIG PLÆNS FOR THE FUTURE IT’S IN THE K&G-MAGMACENTER. 
Hva kunne K&G prata om i 3 timer på en podcast? 


Tro det eller ei, men vi er overraskende opptatt av helse. Det å leve godt inni livet sitt. Både psykisk og fysisk. Alt fra å puste med magen, hvor sykt det kan være å meditere og at man ikke skal reflektere over livet når man er sliten. «Ikke bli med det tenke-tanke-toget, gutt!». Vi kunne egentlig nesten snakket om hva som helst. Det er jo så mye spennende her i verden. Hvorfor folk er som de er, analyse av situasjoner, både på verdensbasis og mikrokosmos-basis.

Det som mest sannsynlig hadde skjedd, er at vi hadde startet med noe ganske hverdagslig, også sakte men sikret gravd oss ned i dybden. Hvor dypt kan man går liksom? Hvis ikke så hadde det jo vært gøy med en «KNIV & GAFFEL snakker om tematikkene rundt låtene sine - podcast-edition», mye snacks å velge i der. Kanskje det er noe å lage? 


Drømmelineup med top 5 norske band (inkludert dere) på festival i sommer? Og si litt om hva som er fett med disse artistene.


DETTE BLIR EN GOD BLANDING AV VÅRE STØRSTE INSPIRASJONSKILDER. 


DELILLOS.

Stor inspirasjon for oss. Legender. Her har vi jo en av de FIRE STORE innenfor norsk’rock anno 1980. De har ærlige og naivistiske tekster. Humor og lave skuldre. Det er en sann glede å skru på låtene deres en sommerdag på roadtrip til Sverige.KARPE


Stor inspirasjon for oss. Legender. Julia har fulgt KARPE helt siden man lasta ned låter på limewire og hørte på CD på discman. De har fantastiske låter, helt ville liveopplevelse og er over gjennomsnitlig opptatt av dramaturgi og ekstra greier. Bare at de laga immersive teater i skien er så fett. De er ikke bare musikken, de har et helt univers. RAGAROCKERS

Stor inspirasjon for oss. Legender.  Også en av de FIRE STORE. Det var Raga-energien som kick-starte hele KNIV & GAFFEL prosjektet. De er jo gode gamle gutta krutt liksom, ekte legender og har en bunnsolid norsk´rock. RÖYKSOPP

Stor inspirasjon for oss. Legender. På en festival skulle definitivt Röyksopp vært bak bak spakene på et episk afterparty. Da hadde det bare vært å bade i atmosfærisk elektronika natten lang.
18 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page